Plena Hälsa

Simone Löfstaf


Redan som barn hade jag en intuition om att näring var nyckeln till god hälsa. Men mitt livskall för att jobba med det jag gör uppenbarade sig när en äldre släkting flyttade in hos oss. Från att ha kommit hem till oss sängliggande och med en medicinlåda i knät till att stå på sina egna ben, bli medicinfri och spela badminton med oss barn, tog det ca 6 månader. Alla hans symtomen såsom hallucinationer, muskelsvaghet, darrningar, hög blodsocker, svår förstoppning och sömnsvårighet, försvann med hjälp av näringsrik mat, vitamin- och mineraltillskott, örter, daglig motion och kärlek. Han var undernärd, även om han åt sig mätt varje dag. Den förvandlingen vi såg hos honom på så kort tid kunde inte förklaras på ett annat sätt. Felaktig kost och näringsbrist var orsaken till hans hälsoproblem.

Detta var den första av många gånger som jag vitnade vad man kan åstadkomma med rätt näring.


Själv var jag mycket sjuk som barn, både psykisk och fysisk, men mina hälsoproblem kunde tyvärr inte fixas helt endast med kost och tillskott. Jag behövde bli av med överskottet av koppar, bly och kvicksilver jag bar på.


När jag fick egna barn med vissa av dem tillstånden och symtomen som jag själv hade bestämde jag mig för att söka svar på varför dessa uppstår och hur jag kunde hjälpa oss att bli helt friska.


En del svar var inte lätt att hitta i och med att vår biokemi är komplex och unik och även om symptomen kan se lika ut reagerar vi alla olika på en och samma behandling. Många olika faktorer spelar roll för kroppens förmåga att återfå balans och läka. Man kan äta en bra kost, ta vitaminer, mineraler och andra näringsämnen men inte se resultat om man till exempel saknar ett spårelement eller enzyn som sätter igång en reaktion. Ett annat exempel är det så kallad "vitamin dependency" som orsakas av genavvikelser och gör att man måste inta högre dos än vanligt av ett näringsämne för att kroppen ska kunna få nytta av det. Sedan finns det sulfations- och desulfationsreaktionerna, metylering, metallothionein funktion och många andra viktiga processer som kräver särskilda näringsämnen för att kunna fungera korrekt. Metyleringen, när den fungerar som den ska, reglerar många biokemiska reaktioner i kroppen, bland annat DNA produktion, produktion av neurotransmitter, avgiftningsförmågan, metabolismen av hormoner, fett och histamin, energiproduktion och leverfunktion. 


Även om jag är en hälsooptimist vet jag att vissa saker kan vi inte ändra på när det gäller vår hälsa, som t.ex. vissa medfödda avvikelser. Men forskarna världen över och framförallt Epigenetiken visar oss att vi kan påverka vår egen hälsa med ca 90 procent och att de resterande 10 procent är våra gener som styr. Men även att de 10 procent kan vara påverkbara i och med att vårt val av kost, livsstil och den miljö vi lever i kan avgöra om våra gener ”slås på" eller "slås av" när det gäller uppkomsten och/eller utveckling av vissa sjukdomar och tillstånd.


Med så mycket makt i våra händer kan vi inte göra annat än vårt bästa för att generera vår egen hälsa!

Utbildningar och kurser


Kandidat examen i Folkhälsa

Certifierad Ortomolekylär Terapeut

Diplomerad Hälsocoach

Diplomerad Hälsokock

Certifierad Power Plate instruktör

Kurser inom Näringslära, Biokemi och Funktionella Livsmedel


Samt ett evgit sökande efter kunskap om sambandet mellan miljö-, livsstil- och kost och hälsa.


Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera