Plena Hälsa

SALICYLSYRA KÄNSLIGHET


Salicylates (derivat av salicylsyra) är en typ av växtkemikalie som finns naturligt i många frukter, grönsaker, nötter, örter, kryddor mm. Salicylates hjälper till att skydda växter mot sjukdomar och insekter. Koncentrationen av salicylsyra är vanligtvis högst i skalet eller precis under det och minskar under mognadsprocessen. Salicylsyra tillverkas också syntetiskt och används som konserveringsmedel i många olika produkter och även i mediciner. Läkemedelsgruppen NSAID innehåller höga halter salicylsyra.

I höga doser är salicylsyra giftigt för alla men när det gäller salicylsyra känslighet ger även mycket små mängder reaktioner.

Många människor är känsliga för salicylates utan att veta om det. Det är svårt att undvika salicylates helt i och med att den finns i de flesta livsmedel, även om mängden skiljer sig markant.

I vanliga fall rensar kroppen bort salicylates innan den ackumuleras. Men för att detta ska kunna ske behöver vi en enzym som tillhör gruppen Phenol Sulphur-Transferase. Många människor har brist på denna enzym. Personer med tungmetalöverbelastning, framförallt kadmium och bly, kan ha problem med att metabolisera salicylates på grund av nedsatt avgiftningsförmåga hos levern.

Vi har alla olika trösklar för hur mycket salicylates och andra fenoler vi kan bryta ner och föra ut ur kroppen under en viss tidsperiod. Intar vi mer salicylates än vi kan få bort får vi olika symptomen beroende på hur känsliga vi är. När vi når upp till vår tröskel börjar vi få inflammatoriska reaktioner.

De vanligaste symptomen på salicylsyra-känslighet kommer från magen och tarmkanalen, huden och andningsorganen. Men även så kallad pseudoanafylaxi (symtom på anafylaxi som inte beror på allergisk reaktion) är ett vanligt symptom.


Min och mina barns astma berodde på en känslighet mot salicylsyra och även min sons eksem och hans förstorade adenoid


Flera välkända tecken och symptom på salicylsyra känslighet är:

 • Huvudvärk
 • Kliande hudutslag, eksem, irriterad och torr hud
 • Röda öron efter intaget av salicylsyra
 • Olika mag- och tarmsymptomen som illamående, kräkningar, uppblåsthet i magen och känslighet för en rad livsmedel, blödningar, IBS, Leaky gut
 • Sängvätning, cystit och obehag i urinblåsa och urinröret liknande som vid urinvägsinfektion
 • Astma, nästäppa, näspolyp, förstorad adenoide, klåda och torrheten i näsan
 • Beteendeproblem, irritabilitet, rastlöshet, ouppmärksamhet och inlärningssvårigheter
 • Svårighet att somna, sömnstörningar och sömnapné
 • Ångest, panikattacker
 • Tinnitus och konstiga ljud/pip i öronen
 • Ledsmärta, inflammation och artrit
 • Svullnad och vätskeretention
 • Röda utslag runt munnen, hakan och kinderna (väldigt vanligt hos små barn)
 • Envis hosta och irritation i halsen
 • Ömma, puffiga, vattniga eller svidande ögon
 • Muskelkramp och ryckningar
 • Salicylates stimulerar det centrala nervsystemet och beteendestörningar kan ses inom 30-60 minuter efter expositionen/intaget och varar i flera timmar/dagar.

 

Studier visar att det finns en koppling mellan Salicylates känslighet och uppkomsten av IBS, kolit och Crohns. Även salicylsyra man får i sig via maten eller huden kan skada tarmarna precis som Aspirin och andra NSAID preparater kan göra, om man inte kan bryta ner den.  Man har även funnit att personer med histaminintolerans uppvisar även känslighet mot salicylates. I både fallen är sänkta nivåer av sulfater den gemensamma nämnaren. Personer med både histaminintolerans och salicylates känslighet tenderar att ha kronisk inflammation, som leder till förhöjda nivåer av proinflammatoriska cytokiner. Kroppen producerar då prostaglandiner och processen med inflammation är igång.

 

Enligt Dr. Rosemary Waring, forskare vid Birmingham University i Storbritannien, tenderar barn med autism ha högre förekomst av salicylates känslighet än andra barn och att detta beror på att dessa barn ofta uppvisar brist på just enzymet Phenol Sulphur-Transferase sulfotransferas (PST).

 

Kan man testa sig för salicylates känslighet?

Det finns inga enkla tester för att mäta salicylsyra känslighet. Det går att kolla om man lider av brist på PST-enzymet men det är kostsamt och svårt att hitta ett ställe som gör det.

 

Går det att läka salicylsyra känslighet?

Det finns inget känt botemedel mot salicylsyra känslighet men det är möjligt att bli symptomfri. Att undvika livsmedel med hög salicylates, få bort tungmetaller och andra toxiner som stör leverns och njurarnas arbete samt rätta till näringsstatusen är de viktigaste faktorerna. Att behandla läkande tarm och stödja sulfation och metylering är också nödvändigt för att bli symptomfri.


Salicylates finns också i många produkter och absorberas mycket lätt genom huden och slemhinnan och når blodomloppet ganska fort.

Om du ska undvika salicylates är det viktigt att titta även genom dessa produkter hemma: Medel mot akne, rengöringsprodukter, kosmetika, tvättmedel, dofter och parfymer, lotion, pastiller, eteriska oljor, mediciner, munvatten, tandkräm, tigerbalsam m.m.


Det finns många listor med Salicylates innehåll i olika livsmedel. Den här tycker jag är bra.

 

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera