Plena Hälsa

Sjuk på grund av salicylsyra känslighet


Förutom att vara överbelastad med bland annat kvicksilver, bly och kopparöverskott som barn, led jag även av psykiska problem samt svår astma, bronkit och nästäppa. Jag missade en stor del av min skolgång och jag kommer ihåg att det var svårt att leka på grund av andnöd. Mot nästäppan andades jag in ofta Vicks Vaporub (som förvärrade mitt känslighet mot salicylsyra då den är väldigt hög på just salicylsyra). Vi visste inte bättre då.


Jag var också mycket ängslig och hade stora problem med sömnen och koncentrationen.

I tonåren blev astman en aning bättre men inte nästäppan. När jag sedan blev vegetarian kom en del av problemen tillbaka. Tyvärr är många hälsosamma livsmedel väldigt höga på salicylsyra och andra fenoler. De dagarna jag drack till exempel en smoothie gjort på kokosmjölk och bär eller en kopp guldmjölk fick jag ångest på kvällen, näsan blev täppt och jag vaknade upp flera gånger på natten med en tryckkänsla över bröstet.


2009 fick jag min första son och han uppvisade några av dem symptomen jag växt upp med. Han fick astma och började medicineras när han var bara 8 månader gammal. Varken jag eller första sonen uppvisade symptomen från huden eller magen, utan för oss var astma, nästäppa samt oro och ängslighet.

2015 fick jag min andra son och redan på BB blev det konstaterad att han hade problem med andningen. Väl hemma började en 3 års kamp för att få lillen att må bra. Han var konstant täppt i näsan, sov extremt dålig, hade astma, eksem och hans hud var så torr. När han började med smakportioner blev han även väldigt rastlös och ledsen. BVC och alla läkaren vi träffade påstådd hela tiden att eksem är normalt när man är liten och för det fick han mjukgörande salvor och kortison. Huden blev bättre men astman och nästäppan förvärrades och för det fick han kortison och utvidgande medicin för luftrören samt blev inbokad för en operation för att skrapa bort sin förstorade adenoide. Adenoiden, som nämligen är en väldig viktig körtel för immunförsvaret, blev bortskrapad, men hans nästäppa blev inte mycket bättre.


Efter en adenoide operation får man ofta höra att körteln kan växa igen och nästäppan komma tillbaka, att det är bara så… Sanningen är att läkarna inte vet orsaken till problemet och att problemet inte kommer försvinna så länge det som triggar inflammationen finns kvar.


Tiden gick och min lilla kille var så omtöcknad av alla dessa kemiska preparaten och hans immunförsvar var inte heller på toppen då. Han blev väldigt känslig för allt och reagerade på det mesta han åt. Han var ofta sjuk och för det mesta irriterad och missnöjd. En allergitest visade på komjölkallergi men det hade aldrig fått ändå.

På grund av all kortison han fick växte han inte som han skulle.


När min son blev två år gammal hade jag hunnit finkamma internet efter ett svar på hans symptomen, börjat läsa näringsterapi och även till Ortomolekylär terapeut. En dag hittade jag en artikel om salicylsyra känslighet och det kändes som att den handlade om oss och våra symptomen, så mycket stämde. Sedan dess har många böcker och vetenskapliga artiklar lästs och nya utbildningar inom områden mat- och olika ämnens känslighet blivit avklarad och jag kan säga att tack vare det och min envishet har våran liv förändrat till det så mycket bättre. Vi har en del kvar att jobba med då båda söner hade precis som jag höga halter kvicksilver och bly i sina kroppar, och tungmetalavgiftning kan ta flera år. Men båda är så gott som symptomfria, glada och nöjda med livet och detta har inget pris!

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera