Plena Hälsa

KOPPARÖVERSKOTT

&

The Mind / Body Split (Dr. Rick Malter)

En trött och utmattad kropp och en hjärna som går på högvarv


Dr. Rick Malter skrev: ”En av de vanligaste symptomen människor med kopparöverskott beklagade sig över när de kom till mitt kontor var att de på en fysisk nivå kände sig trötta och utmattade, men på en mental nivå kände de sig mitt i ett race.

Att känna så mycket fysisk utmattning åtföljd av en känsla av att sinnena är uppkopplade på högsta nivå återspeglar ett syndrom, kopparöverskott syndromet.” Detta syndrom är enlig Dr. Malter oftast relaterat till ett överskott av koppar i kroppens celler och vävnader.


Koppar är ett essentiellt spårelement som har många viktiga funktioner i kroppen. Koppar behövs bland annat för absorption och användning av järn och för att vi ska kunna bilda röda blodkroppar. Koppar bidrar till att upprätthålla friska ben, blodkärl, nerver och en välfungerande immunfunktion. Koppar spelar en viktig roll för att upprätthålla normal kollagen produktion tillsammans med vitamin C, och därmed frisk hud och vävnader.


KOPPARBRIST ÄR PROBLEMATISK MEN EN SUBSTANTIELL KOPPARÖVERSKOTT KAN HA FÖRÖDANDE EFFEKT PÅ HÄLSAN. 


Eftersom koppar i kroppen är mycket korrelerad med östrogen, är kvinnor mycket mer benägna än män att ha problem med överflödig vävnadskoppar även om detta också kan drabba män, i och med att koppar överförs under graviditeten från mor till foster, men även på grund av överflödig koppar i vatten, kosten, kemikalier osv.

Enligt Dr. Mensah som har omfattande klinisk erfarenhet av biokemiska obalanser, utgör kopparöverskott en allvarlig risk för kvinnors hälsa. Östrogen får kopparnivån att stiga i kroppen och allt som påverkar östrogennivån hos kvinnor kommer troligen även att påverka kopparnivån. Dr. Mensah menar att kopparöverskott tillsammans med felaktig metyleringsstatus hos en östrogendominerande kvinna är ett problem som behöver dresseras. Koppar främjar bildandet av blodkärl (angiogenes) och när kopparnivåerna är förhöjda kan det predisponera en kvinna för endometrios och fibroid tumörer, samt öka blodtillförseln till andra typer av tumörer. Enligt en studie publicerad hos American Association for Cancer Research "vid bröstcancer är förhöjda nivåer av koppar och kopparrelaterade proteiner associerade med avancerad sjukdom och resistens mot kemoterapi.


Förhöjda kopparnivåer blir allt vanligare bland annat på grund av den utbredda användningen av orala preventivmedel som innehåller östrogen och för exponering av xenoöstrogener (kemiska föreningar som efterliknar östrogen och som finns i plast och kemikalier). Kopparspiral är en annan viktig bidragande faktor för kopparöverskott hos kvinnor, även om vården nekar sambanddet. Hormonella händelser som pubertet, graviditet eller klimakteriet kan höja kopparnivån ytterligare och utlösa många symptomen. Även hög stress kan leda till att kopparöverskott frigörs från vävnader och ge symptomen. Överskott av koppar ackumuleras på flera iställen i kroppen och framförallt i levern. Detta försämra leverns avgiftningsförmåga, vilket kan resultera i kemisk känslighet.


Koppar påverkar även neurotransmittorer i hjärnan och när kopparnivåerna är höga syntetiseras mer norepinefrin och adrenalin från dopamin, vilket kan orsaka känslor av agitation, ångest och panik, överstimulering, racingtankar, rastlöshet och sömnlöshet. Koppar stimulerar även binjurarna och produktionen av stresshormoner. Barn med hög vävnadskoppar har ofta tendens till ilska, hyperaktivitet och rastlöshet. Tänk på att koppar ofta används i elektriska ledningar eftersom det leder elektricitet bra, precis på samma sätt ökar koppar nervöverföringen, vilket är en elektrisk kemisk process.


I våran hem får vi i oss koppar via både vatten (kopparrör, värmepannor med koppartank) och maten vi äter. Vegetarisk och vegansk kost är naturlig rik på koppar. Koppar är även en vanlig fungicid och används flitigt som bekämpningsmedel inte minst vid ekologisk odling. Exponering för riskfaktorer finns överallt och ökar konstant samtidigt som nivåer av näringsämnen som hjälper till att hålla koppar i schack minskar kraftig.


Vanliga symtom på kopparöverskott är bland annat:

Svårighet att koppla av

Emotionell instabilitet och ilska

Raseriutbrott

Låg dopamin aktivitet

Förhöjd aktivitet av noradrenalin och adrenalin

Dålig koncentration och fokus

Hyperaktivitet

ADHD

Ångest

Panikattack

Fobier

Sömnstörning

Migrän

Intolerans mot p-piller och hormonterapi

PMS

Svampinfektioner

Hypotyreos

Skolios

Förlossningsdepression

Foglossning under graviditet

Kalla händer och fötter

Torr hud

Akne

Rosacea

Melasma

Artrit

Låg blodtryck

Känslighet för vissa tillskott

Håravfall

Hjärtklappning, arytmi

Hypoglykemi

Känslighet för mat med högt koppar innehåll såsom choklad, skaldjur, vissa nötter och frön m.m.

Kopparöverskott kan också orsaka influensa liknande symtom eller förkylningar, frontal huvudvärk och sug efter viss mat inför mensen.


Det går att behandla kopparöverskott precis som alla andra mineralobalans. Zink är viktig vid behandling av kopparöverskott (alla tål dock inte zink i början), men även mangan och molybden, C vitamin, näringsämnen som stödjer metallothionein funktionen samt olika aminosyror som binder sig till koppar och fiber som absorberar kopparn.  Hela processen måste göras väldigt långsamt för att inte frigöra den lagrad kopparn alldeles för snabb och förvärra alla symptomen.  


Hårmineralanalys är ett pålitlig test för att mäta mängden koppar i vävnader, och med rätt tolkning är analysen en värdefull verktyg i processen att balansera kopparnivån, inte minst i relation till dem andra essentiella mineraler.Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera